Veelgestelde vragen

Handtherapie is een specialisatie van ergotherapie en fysiotherapie en bestaat vaak uit een combinatie van beide. Onze fysiotherapeuten en ergotherapeuten hebben hiervoor een speciale opleiding gehad en zijn deskundig op het gebied van:

  • handaandoeningen
  • anatomie van de hand
  • wondgenezing
  • ontwikkelingen binnen de handchirurgie
  • het vervaardigen/aanmeten en waar nodig het bijstellen/aanpassen van (confectie-)spalken
  • het gebruik van protheses
  • het behandelen van blessures en aandoeningen
  • het herkennen van complicaties.

Omdat een deel van de spieren van de hand hun oorsprong hebben in de onderarm en omdat de zenuwen die de hand besturen door de gehele arm lopen, houdt een handtherapeut zich niet alleen met de hand bezig, maar de gehele arm behoort tot zijn werkgebied.

Via contact kunt u een afspraak maken.

Het is belangrijk om uw BSN en de naam van uw huisarts bij de hand te houden wanneer u belt.

Ja, dat kan, zowel onze locatie in Winschoten als in Groningen beschikt over een gratis parkeergelegenheid. In beide gevallen ligt het parkeerterrein achter het pand waar de praktijk gevestigd is.

Locatie Delfzicht heeft een parkeerterrein aan de voorkant van het gebouw. U kunt hier uw auto gratis parkeren. Tijdens de openingstijden van de polikliniek op werkdagen, kan het met name tussen 08.30 en 10.00 uur moeilijker zijn om een parkeerplaats te vinden. Het is verstandig om hier rekening mee te houden, zodat u op tijd kunt zijn voor uw afspraak.

U kunt ons bellen om de afspraak af te zeggen wanneer u verhinderd bent.

Indien u bij verhindering tenminste 24 uur van tevoren afzegt wordt de gereserveerde tijd niet in rekening gebracht.

Alle 3 de vestigingen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. U kunt 9292ov.nl raadplegen voor de mogelijkheden en de tijden.

Locatie Groningen ligt op loopafstand (5 min) van het centraal station.

U kunt terecht via DTE (directe toegankelijkheid ergotherapie) of DTF (directe toegankelijkheid fysiotherapie), dit betekend dat u geen papieren verwijzing nodig heeft.

Ja, dat kan, onder het kopje team kunt u zien welke handtherapeut op welke locatie werkt. Telefonisch kunt u, bij het maken van een afspraak, aangeven bij wie u graag onder behandeling wilt.

Eigenlijk alleen uw identiteitsbewijs en een verwijzing wanneer u deze heeft. Wij hebben verbandmaterialen, handdoekken en tape in huis. Wanneer u vanuit het ziekenhuis speciale verbandmiddelen meegekregen heeft, dan kunt u deze meenemen.

Gemiddeld duurt een behandeling 15-30 minuten. De intake duurt vaak langer, rond de 45 minuten. Wanneer we een spalk moeten maken kan dit een half uur tot anderhalf uur in beslag nemen.

Dit kunt u vinden onder het kopje vergoeding.

U moet zelf inschatten of het veilig is om met een spalk of gips te rijden. Houd er rekening mee dat u niet verzekerd bent voor schade aan u of anderen wanneer u geen schriftelijke verklaring heeft van uw verzekeraar.

Voor meer duidelijkheid kunt u dit artikel raadplegen.

Onze locatie in Winschoten is onderdeel van Beweegcentrum Winschoten. U kunt hier ook terecht voor behandeling van verschillende lichamelijke klachten  die worden ervaren tijdens het bewegen of het aannemen van bepaalde houdingen zoals rug, nek schouder, heup of knieklachten.  De oorzaken van deze klachten kunnen uiteenlopen van sportblessures tot neurologische aandoeningen. In Delfzijl en in Groningen houden we ons uitsluitend bezig met de bovenste extremiteit (hand, arm, pols) maar werken we nauw samen met andere fysiotherapeuten die u kunnen helpen met andere klachten.

Dat kan zeker. Wanneer u slecht ter been bent bestaat de mogelijkheid dat we bij u thuis komen, het is van belang dat de huisarts dit indiceert. Wanneer we een spalk voor u moeten maken is het wel handig dat u naar de praktijk komt. We hebben hiervoor een spalkenbak nodig, deze kunnen we niet meenemen naar uw huis. Gelukkig hoeft dit meestal maar eenmalig.

Wij hebben geen wachtlijst. U kunt altijd snel bij ons terecht. We streven ernaar dat u binnen 2 werkdagen na uw aanmelding bij ons terecht kunt. Op indicatie van uw huisarts of specialist kan de behandeling zelfs binnen 24 uur opgestart worden.

Hierover vindt u meer informatie onder het kopje vergoedingen.

De duur van de behandeling hangt helemaal van de aandoening af. De eerste 6 weken na een operatie of na een gipsperiode zijn vaak essentieel omdat het lichaam dan littekenweefsel aanmaakt. Het veranderen van littekenweefsel duurt wel tot een jaar! We adviseren onze patiënten dus soms om tot een jaar na de operatie te blijven oefenen, de behandeling is vaak al wel eerder afgerond.

Bij overbelastingsklachten kan het zijn dat we maar een aantal behandelingen nodig hebben en dat u zelf met tips en adviezen aan de slag kunt gaan. In andere gevallen starten we een intensiver traject.

Hoelang we denken nodig te hebben voor uw behandeling bepalen we samen met u, dit spreken we in grote lijnen af tijdens het eerste consult.

Maak zelf online een afspraak

Geverifieerd door MonsterInsights